Sähköllä toimivuutta
Sähköistys on oleellinen osa rakentamista. Ota yhteyttä sähkösuunnittelijaan, sähköurakoitsijaan ja sähköyhtiöön ennen rakennustöiden aloittamista. Näin eivät sähköistykseen liittyvät seikat jää huomaamatta, sillä niiden korjaaminen jälkeenpäin on kallista, vaikeaa ja rakentamista hidastavaa. Teetä sähkösuunnitelmasi hyvissä ajoin ennen kiireistä rakentamiskautta. Asiantuntemuksella tehty sähkösuunnitelma vaikuttaa talosi toimivuuteen, turvallisuuteen ja kustannuksiin.
Vaivatonta lämmittämistä
Sähkölämmitysasioissa saat sähköyhtiöltä ilmaista neuvontaa. Sähkölämmitys on hyvä vaihtoehto vaivattomuutensa, monipuolisuutensa ja joustavuutensa ansiosta. Kotimaisella polttoaineella toteutettavan lämmitysjärjestelmän täydentäminen sähköllä helpottaa lämmitystyötä huomattavasti. Sähkölämmitys on mahdollista toteuttaa myös varaavana, jolloin lämmittämiseen voidaan käyttää edullista avoajan energiaa. Lisäksi voidaan käyttää erilaisia lämpöpumppuratkaisuja.
Sähkösopimukset
Liittymissopimus pitää tehdä sähköyhtiön kanssa hyvissä ajoin ennen toivottua työmaasähkön liittämistä, koska liittymän suunnittelu ja rakentaminen vaatii oman aikansa. Liittymissopimusta tehtäessä on tiedettävä pääsulakkeen koko ja sähkönkäyttötapa. Mukana pitää olla asemapiirros, josta selviävät rakennuspaikkaa koskevat tiedot sekä paikka, johon mittauskeskus halutaan sijoittaa.
Verkkosopimuksella sovitaan sähkön siirtämisestä jakeluverkon haltijan sähköverkossa asiakkaalle. Sopimus voidaan tehdä, kun liittymissopimus on voimassa. Käytännössä liittymissopimus ja verkkosopimus tehdään usein yhtä aikaa.
Sähkön kytkeminen käyttäjälle edellyttää liittymissopimuksen ja verkkosopimuksen lisäksi sähkönmyyntisopimuksen voimassaoloa. Kun sähkön myyjäksi halutaan paikallinen sähköyhtiö, myyntisopimus on kätevintä tehdä samanaikaisesti liittymis- ja verkkosopimusten kanssa.
Työmaasähkön kaksi hankintatapaa
Oma mittauskeskus
Hankitaan heti lopullinen mittauskeskus, joka asennetaan tilapäisesti ja siirretään lopulliseen sijoituspaikkaansa kun paikka on valmis. Mittauskeskuksen siirrosta huolehtii sähköurakoitsija.
Vuokraus
Vuokrataan työmaakeskus joko sähköurakoitsijalta tai rakennuskonevuokraamolta.
Liittymisjohto ja maadoitukset
Liittymisjohto on pääsääntöisesti maakaapeli. Liittymissopimukseen sisältyy maakaapelin veto tontin rajalle tai ilmajohdon rakentaminen päätepylväälle saakka. Loppuosa liittymisjohdon rakentamisesta on kilpailutettavissa sähköurakoitsijoiden kesken. Maakaapeliojan kaivamisesta ja täyttämisestä tonttinsa alueella vastaa liittyjä. Kaapeliojan oikea syvyys on 0,8 m ja kaapelin alle ja päälle on laitettava hiekkaa. Noin 0,3 m syvyyteen kaapelin päälle asennetaan varoitusnauha. Jos kaapelia ei saada upotettua riittävään syvyyteen, tulee kaapelin suojausta parantaa kaapelisuojalla. Tarkempia ohjeita liittymisjohdon asentamisesta saa sähköyhtiöltä.
Ennen perustusten valua on asennettava putket rakennuksen ulkopuolelta keskukselle maakaapeleita ja maadoitusta varten. Tarkempia ohjeita saa sähkösuunnittelijalta tai -urakoitsijalta.
Mittauskeskuksen sijoitus
Uusissa ja saneerattavissa rakennuksissa sähkönmittaus sijoitetaan sellaiseen tilaan, johon sähköyhtiön edustaja pääsee vapaasti normaalina työaikana. Se voidaan sijoittaa ulos, tekniseen tilaan tai varastoon, jossa on sähköyhtiön sarjalukko ja josta ei pääse muihin tiloihin. Mittausta ei voida sijoittaa esimerkiksi autotalliin, tuulikaappiin tai muihin vastaaviin tiloihin eikä myöskään sähköyhtiön pylvääseen.
Liike- ja teollisuusrakennuksissa, joihin arkipäivisin pääsee normaalisti sisään, ei vaadita ulko-oveen erillistä sarjalukkoa. Rivi- ja kerrostaloissa on sähköyhtiön edustajalla oltava pääsy tiloihin, joissa mittari sijaitsee.
Sähköasennukset
Sähköurakointi on luvanvaraista toimintaa. Rakennuttajan on syytä varmistua, että sähkötöiden tekijällä on lupa tehdä ko. työ. Sähköurakoitsijaa valitessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota laatuun eikä ainoastaan hintaan. Hyvin tehty ja suunniteltu sähköistys takaa turvallisuuden, toimivuuden, pienemmät asennus- ja huoltokustannukset, laajennusmahdollisuuden ja energiansäästön.
Rakennuskohteen valmistuttua sähköurakoitsija tekee käyttöönottotarkastuksen mittauksineen. Hän laatii tarkastuksesta pöytäkirjan, jonka luovuttaa kiinteistöön.
Varmennustarkastus
Omakotitalojen asennuksia ei tarvitse yleensä tarkastuttaa ulkopuolisella tarkastajalla. Halutessaan urakoitsija tai kiinteistön haltija voi kuitenkin tarkastuttaa sähköasennukset valtuutetulla tarkastajalla tai laitoksella.
Asuinrakennuksessa, jossa on vähintään kolme asuinhuoneistoa tai muussa sähköasennuksessa, jota suojaava sulake on suurempi kuin 35 A, tulee teettää varmennustarkastus.
Neuvonta
Sallila antaa neuvoja ja opastusta sähköistykseen ja sähkönkäyttöön liittyvissä kysymyksissä.
Ota rohkeasti yhteyttä!
Sallila Yhtiöt