Mikä on energiayhteisö?
Miten energiayhteistö toimii?
Energiayhteisöön kuuluu yleensä vähintään yksi energiantuotantojärjestelmä ja useampi kuin yksi energiaa kuluttava jäsen.
Esimerkki tästä on asunto-osakeyhtiö, joka hankkii aurinkopaneelijärjestelmän ja muodostaa energiayhteisön taloyhtiön osakkaiden kesken. Energiayhteisön tuottama sähkö vähentää ensisijaisesti taloyhtiön kiinteistön sähköenergiaa. Ylijäänyt sähkö jaetaan energiayhteisön jäsenille heidän ilmoittamiensa yhteisön jakosuhteiden mukaisesti. Taloyhtiön tuottama sähkö voidaan jakaa yhteisön jäsenille laskennallisesti ilman, että sähkömittarien kytkentöihin tarvitsee tehdä muutoksia.
Energiayhteisön ei tarvitse kuitenkaan olla taloyhtiö, vaan sellaisen voi perustaa myös kuka tahansa pientuottaja, jonka sähköliittymällä on useampi käyttöpaikka. Näitä ovat esimerkiksi kauppakeskukset ja maatalouden kiinteistöt. Energiayhteisö on sen jäsenille maksuton palvelu.
Hyvityslaskentapalvelun käyttöönotto energiayhteisölle edellyttää
- Energiayhteisössä voi olla vain samalla sähköliittymällä olevia käyttöpaikkoja.
- Energiayhteisön sähkönkäyttöpaikkojen on sijaittava samalla kiinteistöllä tai sitä vastaavalla kiinteistöryhmällä.
- Energiayhteisön sähkönkäyttöpaikkojen tulee olla Sallila Sähkönsiirron verkkopalvelusopimusten ja sähkön mittauksen piirissä.
- Pientuotantolaitteisto kytketään kiinteistökäyttöpaikan sähköliittymän sähkömittauksen taakse.
Energiayhteisön perustaminen
1. Järjestelmän kartoitus
Energiayhteisö tekee selvityksen tarkoitukseen sopivasta järjestelmästä ja kilpailuttaa laitteiston.
2. Yhtiökokous
Energiayhteisön yhtiökokous päättää energiayhteisön perustamisesta, sähköntuotantojärjestelmän hankkimisesta ja tuotetun energian jakoperusteista.
3. Laitteiston asennus
Sähköntuotantolaitteiston tilaaminen ja asennuttaminen urakoitsijalla. Asennuksesta vastaava urakoitsija ilmoittaa sähköyhtiölle tuotannon liittämisestä jakeluverkkoon.
4. Ylijäämäsähkön myynti
Energiayhteisö tekee sopimuksen ylijäämäsähkön myynnistä sähkönmyyntiyhtiön kanssa.
Tee sopimus5. Energiayhteisön jäsenet
Ilmoitukseen tulee liittää lista energiayhteisön jäsenistä. Täytä oheiseen pdf-liitteeseen energiayhteisön jäsenten tiedot ja liitä se perustamisilmoitukseen.
Energiayhteisön jäsenet6. Energiayhteisön perustaminen
Energiayhteisö perustetaan tekemällä oheinen perustamisilmoitus.
7. Käyttöönotto
Sallila Sähkönsiirto perustaa energiayhteisön ja ilmoittaa energiayhteisön olevan perustettu.
Energiantuotanto otetaan käyttöön ja hyvityslaskenta energiayhteisön jäsenille alkaa.
Usein kysytyt kysymykset
Ei aiheuta. Energiayhteisön perustaminen on asiakkaillemme tarjottu ilmainen palvelu.
Hyvityslaskentapalvelun avulla haluamme edistää esimerkiksi taloyhtiöiden mahdollisuutta tuottaa ja hyödyntää uusiutuvaa aurinkosähköä.
Mikäli energiayhteisön jakosuhteeseen tulee muutoksia, tai joku liittyy tai irtisanoutuu energiayhteisöstä, on tällöin tehtävä muutosilmoitus.
Hyvityslaskentapalvelu on liitetty käyttöpaikkaan. Sähkönmyyntisopimuksella tai sen vaihtumisella ei ole vaikutusta hyvityslaskentapalvelun toimivuuteen eli voit vapaasti valita itsellesi sopivimman sähkönmyyntisopimuksen.
Hyvityslaskentapalvelu on liitetty huoneistoon, eli sähköverkkoyhtiön termein käyttöpaikkaan. Asukkaan vaihtuessa hyvityspalvelu jatkuu automaattisesti, kun uusi asukas solmii sähkösopimuksen kyseiseen huoneistoon. Asukkaan vaihdosta ei tarvitse ilmoittaa erikseen sähköverkkoyhtiölle. Riittää, kun uusi asukas tekee asuntoonsa sähkösopimuksen ja mahdollisen pientuotannon ostosopimuksen valitsemansa sähkönmyyjän kanssa.
Myytävä energia kirjataan sähköverkkoon syötettävänä ylijäämäsähkönä, joko kokonaisuudessaan sille sähkönkäyttöpaikalle, jossa tuotanto sijaitsee tai kullekin energiayhteisöön kuuluvalle sähkönkäyttöpaikalle jako-osuuden mukaisesti. Energiayhteisön tulee ilmoittaa kumpaa jakotapaa yhteisössä halutaan käyttää.
Lisätietoja
Sallila Yhtiöt